Een dagje naar de sauna is iets waar ieder mens van kan genieten. Een sauna of wellnesscentrum beschikt over diverse faciliteiten die alles te maken hebben met welbevinden en ontspanning. Echter is een dagje naar de sauna niet voor iedereen even vanzelfsprekend.
Een doelgroep waarvoor een dagje naar de sauna niet zo vanzelfsprekend is zijn vrouwen die borstkanker hebben gehad. Veel vrouwen willen wel naar de sauna, maar zij hebben moeite om zichzelf bloot te geven. Nadat er een amputatie of borstbesparende operatie heeft plaatsgevonden veranderd het lichaam van een vrouw. Als vrouw kan het moeilijk zijn om volledig te ontspannen tijdens het bezoeken van de sauna en is sneller huiverig op blikken van anderen.
Onderzoek
In Nederland krijgt gemiddeld 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Ondanks dat er jaarlijks nog teveel mensen aan deze ziekte overlijden wordt borstkanker wel steeds beter te genezen. Echter wanneer iemand geneest van borstkanker betekent dit niet dat alle problemen zijn opgelost. De gevolgen van (ex)borstkankerpatiënten, zoals psychische gevolgen kunnen groot zijn.
Een dagje naar de sauna is voor vrouwen die borstkanker hebben gehad niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. Met alleen lotgenoten in de sauna wordt de drempel voor een saunabezoek een stuk lager.
Ondanks dat er in Nederland maar liefst 150.000 mensen zijn die borstkanker hebben of hebben gehad, zijn er in heel Nederland slechts enkele sauna’s die een speciale verwendag hanteren voor (ex)borstkankerpatiënten. Ook is het voor deze vrouwen slechts enkele malen in het jaar mogelijk om een van deze verwendagen bij te wonen, omdat deze dagen niet frequent plaatsvinden.
Wij vinden daarom dat er veel te weinig aandacht wordt gegeven aan vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad. Wellnesscentrum Nederland wil hier graag meer aandacht aan geven binnen de sauna en wellnessbranche. Hiervoor vragen wij vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad om de onderstaande 5 vragen in te vullen.
Met de vragen willen wij in kaart brengen in hoeverre borstkanker bij vrouwen een bezoek aan de sauna beïnvloedt.
[CP_POLLS id=”6″] |
Heeft u zelf tips om een dagje naar de sauna toegankelijker te maken voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad). Hieronder kunt u tips of ervaringen delen.
Het is makkelijker als je met meerdere tegelijk gaat. Dan val je minderop.
Overigens geldt dit probleem ook voor mensen met een stoma.
Als je als vrouw jouw borsten kwijt raakt en ook nog eens een behoorlijk litteken op je buik, is het zelfvertrouwen weg.
Je wilt niet aangestaard worden.
Oedeem kan ook spelbreker zijn. Het er anders uitzien is voor mij niet zo’n punt. Naar mijn kale hoofd wordt ook gekeken.
Ik zou dan bijv. ook graag op zo’n dag met partners willen. (Normaal deekden wij altijd de saunagang).
Ook mijn partner heeft eea meegemaakt hierdoor. Hij is niet iemand die ‘gaat staren’. Maar hij heeft diep respect voor wat wij moeten doormaken.
Ik heb geen idee hie mijn medelotjes hierover denken.
De eerste keer na mijn borstamputatie vond ik het wel even moeilijk. Maar ik ben er helemaal doorheen. Ik blijf alleen niet zo heel lang meer in de sauna vanwege eventueel oedeemproblemen. En ik doe geen koude douche na de sauna omdat ik heb begrepen dat de grote temperatuur verschillen ook oedeem kan veroorzaken. En laat wat andere mensen zouden denken niet jouw sauna genot bederven. Sta er boven wat een ander vind. Geniet !!!
Naar de sauna gaan blijft lekker, ik word wel eens aan/na gekeken maar ga dan in gesprek met die persoon.
Nadeel is wel dat mijn arm vervelend doet na saunabezoek. Oedeem door te hoge temperaturen en temperatuurverschillen.
Ik heb hem ingevuld en geen borstkanker gehad. Wel kanker op jongere leeftijd gekregen/gehad. (melanoom). Littekens en oedeem. Daar is deze vragenlijst ook relevant voor. Geen discriminatie met andere kankersoorten dan alleen dit voor borstkanker!
Een voorbehoud voor mensen met oedeemklachten is goed om op te nemen. Ook bij geen klachten, blijft er risico
Vraag evt even advies bij een oedeemtherapeut (www.nvfl.nl)
Mij is gezegd van niet naar de sauna te gaan daar ik een volledige okselruimlng heb gehad. Ik moet dus opletten voor te hoge warmte.
heel goed ook voor mensen met een stoma of andere “verminkingen”.
Badpakkendagen zijn al een optie maar niet zo aangenaam.
Ik vind het wel heel flink van vrouwen die er maling aan hebben en gewoon naar de gemengde naaktsauna gaan.
Susy