Betalen kan tegenwoordig met het grootste gemak zonder contant geld op zak. Bankpasje, creditcard of betaalapps, digital betalen is al aardig ingeburgerd. De nieuwste trend zijn echter cryptocurrencies als Bitcoin die steeds meer hun aandeel opeisen op de verschillende kapitaalmarkten. Het kopen van Bitcoin is dankzij de verschillende handelsplatformen binnen het bereik gekomen van grote groepen binnen de samenleving en stopt het niet daarbij. Ook gewoon kunnen betalen met Bitcoin raakt steeds meer in gebruik, ook een dagje uit betalen.

De afwachtende houding maakt nu plaats voor zekerheid

Bij de introductie van Bitcoin een paar jaren geleden, was de twijfel nog groot en keken velen even de kat uit de boom. Bitcoin heeft zich echter bewezen als een munt die niet alleen stormachtig in waarde is toegenomen, maar ook veilig alternatief op de gangbare ‘munten’. Het zal opgevallen zijn dat steeds meer goederen en diensten betaald kunnen worden met Bitcoin. Het gaat daarbij niet alleen maar om zaken waar er grote bedragen voor nodig zijn, maar ook ook vrij eenvoudige zoals een kopje koffie.

De manier van betalen met Bitcoin verschilt niet veel met die met een bankpasje. Het belangrijkste is de koers geldig op het moment dat de transactie plaatsvindt. Zo kan je nog eens extra voordelig uitkomen wanneer er sprake is van een stijging. Laat dat echter niet de voornaamste reden zijn om een dagje uit te betalen met Bitcoin. Het is wel belangrijk om mee te nemen, dat het soms wat lang kan duren voordat de transactie is verwerkt. Het is daarom een goed idee om voor kleine betalingen, gewoon wat contant geld op zak te hebben of een bankpasje te gebruiken.

Geniet mee van aantrekkelijke acties

Het bevindt zich voor een groot deel nog in een beginfase waarbij veel bedrijven, vooral middelgrote tot kleine, het belang van Bitcoin belangen beginnen te zien. Een grote uitdaging is het om de prijs van producten voor het dagelijks gebruik zoals een kopje koffie of een snack uit te drukken in Bitcoin. Door gebruik te maken van een Bitcoin calculator, is het echter een koud kunstje. De hoogte van de transactiekosten vormt zeker bij de aankoop van ‘goedkope’ producten een uitdaging omdat de grootte  van de kosten niet te hoog mag zijn in vergelijking met de prijs. Er kan in sommige gevallen voor gekozen worden om alle gemaakte kosten aan het eind van de dag te voldoen. Denk maar aan het verblijf in een hotel. Door in een keer te voldoen aan het heel bedrag, wordt er ook nog bespaart op de transactiekosten. Een andere manier om steeds weer kleine betalingen met Bitcoin te omzeilen, is door afspraken te maken voor het verrichten van wekelijkse of maandelijkse betalingen. Ook het nemen van een abbonement is een goed idee om Bitcoin betalingen te verrichten.

Een dagje uit betalen met Bitcoin is dus mogelijk omdat betalingen met deze cryptomunt door steeds meer bedrijven wordt geaccepteerd, de verwachtingen voor 2021 zijn groot. . Het is altijd wel een kwestie van het afwegen van de voor- en nadelen en moet je vooraf even informeren wat de voorwaarden zijn gesteld aan het betalen, dit in verband met de transactiekosten. Die kunnen laag worden gehouden door een aantal betalingen met elkaar te clusteren.