Wanneer je op vakantie in IJsland bent kan een bezoek aan de Blue Lagoon natuurlijk niet ontbreken. Dit geothermisch bad ligt niet heel ver van het centrum van Reykjavik en is een leuk dagtripje maar aan een halve dag heb je ook genoeg. Het is dan ook de meest bezochte locatie van IJsland en niet zonder reden. Niet alleen is een bad hier goed voor je huid maar de hele sfeer erom heen is gewoon magisch.

Hoe is de Blue Lagoon ontstaan?

Je zou denken dat de bekendste toeristische attractie van IJsland door de natuur gemaakt is maar niets is minder waar. In 1976 werd op deze plek een elektriciteitscentrale geopend. Het water wat werd gebruikt in deze centrale werd gedumpt in veld van lava (ontstaan in 1226 na een vulkaanuitbarsting) waardoor er een meer ontstond. Het is dus een kunstmatig meer met een temperatuur van 39 graden Celcius het hele jaar door. De warmte is een bijproduct van het proces in de elektriciteitscentrale.

Waar is het goed voor?

Vooral mensen met huidproblemen zoals psoriasis kunnen veel baat hebben bij het nemen van een bad in de Blue Lagoon. Het is niet geheel duidelijk waarom deze plek zo goed is voor de huid maar men denkt dat dit komt door de combinatie van de mineralen, de blauwwieren en een bacterie die alleen hier voorkomt. Het water bevat zo’n 2,5% zout en veel mineralen zoals silicium, chloride, natriumcarbonaat en calcium.

De blauwe kleur komt van de vele blauwwieren die ook in het water zitten. Het silicium zorgt ervoor dat er zich een laag modder heeft gevormd waar je je mee kunt insmeren. In kleinere mate bevat het water ook zwavel, carbonaat en magnesium. Een speciale eigenschap van het water in het meer: het water vernieuwd zich elke 48 uur. Ook als je geen huidprobleem hebt is het nog steeds de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Blue Lagoon.

Ontspanning bij  Blue Lagoon-ijsland

Enkele tips voor je bezoek aan de spa

Een bezoek brengen aan de Blue Lagoon is heel gemakkelijk. Vanaf het vliegveld is het maar 15 minuten met de auto en vanaf het centrum van Reykjavik is het ongeveer 30 minuten rijden. Er zijn daarnaast ook verschillende mogelijkheden om hier te komen per bus (vanaf zowel het centrum als vanaf het vliegveld). Wil je geen tijd verloren laten gaan dan kun je vanaf het vliegveld rechtstreeks naar de spa. Wil je liever op het laatste moment nog genieten van een bezoek aan de Blue Lagoon? Dat kan natuurlijk ook.

Het is verplicht om vooraf te boeken en het beste is om dit op tijd te doen want er zijn maar een bepaald aantal plekken per dag beschikbaar. Ook heb je kans dat de prijs omhoog gaat als je lastminute boekt. Soms zit de spa al dagen of zelfs weken van tevoren vol.

Een van de beste tijden om te boeken is in de winter tijdens het Noorderlicht. Het is mogelijk om dit natuurlijke verschijnsel te bekijken terwijl je aan het badderen bent. Tijdens de zomer is de spa vaak langer open en kun je de midzomernacht meemaken.
Wil je naar IJsland toe? Kijk dan op VakantieViking.nl voor de beste vakantie aanbiedingen.