Tegenwoordig proberen we steeds duurzamer te leven. Steeds meer mensen eten minder vlees, we ruimen het plastic op van de stranden en we eten biologische groentes. Ook plekken die er om bekend staan veel energie te gebruiken, beginnen daar steeds bewuster mee om te gaan. Zoals ook wellnesscentra. Hier wordt over het algemeen flink gestookt voor de sauna’s en het warme water. In Nederland zijn er inmiddels een aantal centra die milieuvriendelijk én rustgevend zijn. Welke wellnesscentra spelen flink in op duurzaam?

Wellnessresort de Waterlelie

Gelegen in Zevenhuizen in Groningen is dit één van de meest milieubewuste wellnesscentra van Nederland. De Waterlelie heeft het certificaat Green Key Goud, wat inhoudt dat ze voldoen aan strenge normen als het gaat om duurzaamheid en milieu. In deze wellness zijn veel verschillende groene initiatieven te vinden. Zo is er een warmte-terugwinsysteem voor de buitenzwembaden. In de winter houdt bijvoorbeeld een deken van 65.000 isolerende holle balletjes de temperatuur op peil in de baden. Je kunt hier gewoon tussendoor zwemmen, zonder dat er onnodig warmte verloren gaat. Zonnecollectoren zorgen voor voldoende energie voor het verwarmen van de buitendouches. Verder serveert het restaurant biologische producten, zijn de massageproducten biologisch en zijn er onder andere lichtsensoren. Deze en nog veel meer initiatieven zorgen voor een milieuvriendelijk dagje wellness. 

Sauna de Bron

Ook Sauna de Bron in Tynaarlo op de grens van Drenthe en Groningen is gefocust op zoveel mogelijk milieubewust genieten. De sauna beschikt over een daadwerkelijke bron op 95 meter diepte met perfect drinkwater. Het belangrijkste kenmerk van deze sauna is dat ze werken met een op hout gestookte cv-ketel, die sinds 2008 in de boerderij te vinden is. Deze ketel verwarmt het bubbelbad, het zwembad, het voetenbad, de douches, het stoombad en de vloer. Deze manier van verwarmen werkt zo goed dat de sauna inmiddels geen aardgas meer gebruikt. Het hout dat wordt verbrand komt gegarandeerd van bomen van meer dan 30 jaar oud. Het verwarmen van de faciliteiten is daarmee CO2-neutraal. Al zijn de meningen daar wel over verdeeld.

Wellness Hotel & Golf Resort Zuiddrenthe

Dit fantastische resort, Wellness Hotel & Golf Resort Zuiddrenthe, in het groene Drenthe is zelf ook helemaal groen. Het motto hier is ‘voor de lange duur’. Het resort staat ervoor dat alles bijdraagt aan het voortbestaan van de aarde. Er zijn heel wat duurzame voorzieningen voor energie te vinden. Zo is er energiezuinige verlichting en zijn er andere zuinige apparaten. Deze werken met zonnecollectoren voor de boilers en aardwarmtekorven. Het resort zelf is innovatief geïsoleerd, zodat er geen warmte onnodig verloren gaat. Ook zijn er warmte-terug-winunits en worden er elektrische voertuigen gebruikt. Voor het water gebruiken ze natuurlijke waterzuivering en natuurlijke waterretentie. De golfbanen worden behandeld met biologische bemesting. Er is veel respect voor de natuur met behoud van de biodiversiteit.

Ook zelf milieubewuster worden

Als je ook thuis graag bewuster met het milieu om wilt gaan, dan is het een goed idee eens te kijken naar je energieleverancier. Groene stroom en gas heeft vele voordelen, niet alleen voor het milieu. Voor je portemonnee kan het tegenwoordig ook een stuk voordeliger zijn. Er zijn verschillende websites waar je heel gemakkelijk energie vergelijken kunt. Daar kun je filteren op groene stroom, zodat je alleen contracten vindt die duurzame energie aanbieden. Kies je voor echt duurzaam, dan draag je ook je steentje bij aan CO2-neutralere wereld.