Het klinkt al snel als een cliché: onze gezondheid is het belangrijkste dat we hebben. Maar in een tijd als deze, met de coronacrisis, is duidelijk te zien hoe kwetsbaar we kunnen zijn. Het belangrijkste middel om jezelf te beschermen is door te werken aan je immuunsysteem. Daarom hieronder verschillende tips voor het stimuleren van een goede gezondheid en welke rol de sauna hierin speelt.

De gezondheidsvoordelen van het bezoeken van de sauna

Voor de meeste mensen is het geen nieuwtje meer dat de sauna goed is voor onze gezondheid. Maar welke gezondheidsvoordelen het precies biedt blijkt vaak nog onduidelijk.

Stimulering van de hartspier

Het bezoeken van de sauna vervangt geen sportsessie, maar een saunabezoek van circa 10 tot 20 minuten zorgt wel voor een flinke belasting op de hartspier. De hartslag neemt toe met ongeveer 75% en de doorbloeding in je lichaam neemt dus flink toe.

Meer zweten is belangrijk, zeker als we veel stilzitten

Door de verbeterde doorbloeding gaan organen, als de nieren en de lever, beter hun werk doen. Je lichaam creëert meer warmte en poriën gaan verder openstaan, waardoor afvalstoffen ons lichaam beter kunnen verlaten.

Dit is ontzettend belangrijk, want mensen met een kantoorbaan zitten al snel te veel en zweten te weinig. Vanwege de coronacrisis zitten mensen dan ook nog veel bij huis en sporten minder, wat er juist voor zorgt dat we nog minder zweten. Het bezoeken van een sauna wordt dan nog belangrijker.

Helemaal tot rust komen en minder stress

Stress is en blijft een van de meest onderschatte gezondheidsproblemen. En nu veel mensen te maken krijgen met de vervelende gevolgen van het coronavirus kan het zijn dat je nog meer last krijgt van stress. Misschien ben je op dit moment je salaris kwijt, is er een kans dat je die kwijtraakt, moet je bedrijf tijdelijk dicht of ben je bang zelf met het virus in aanraking te komen.

Werken aan het verminderen van stress is dan ook zeer belangrijk. Tijdens een bezoek aan de sauna worden er endorfines in je hersenen aangemaakt. Daarnaast is het ook een moment van rust, waardoor je de mogelijkheid hebt om tot rust te komen. Weg van je telefoon en weg van de chaos om je heen. De snelle temperatuurverschillen werken tot slot ook stress verminderend. Het is daarom belangrijk om het koude dompelbad niet over te slaan.

Vergeet niet hoe belangrijk de juiste zorgverzekering voor je is

Het hebben van een zorgverzekering is vanzelfsprekend. Maar vaak besteden we weinig aandacht aan het écht uitzoeken of we de beste zorgverzekering voor ons hebben. Bij het vergelijken van een zorgverzekering wordt er veelal gekeken naar de kosten. Maar misschien nog veel belangrijker is het om te kijken naar de mogelijkheden die je hebt.

Je weet namelijk nooit met welke kwaaltjes je in de toekomst te maken krijgt. Wanneer je niet of weinig hoeft bij te betalen om een arts te bezoeken zul je sneller kiezen om ook daadwerkelijk naar de arts te gaan. Mocht er toch iets aan de hand zijn dan wil je daar zo snel mogelijk bij zijn en is het belangrijk om niet te aarzelen om een arts te bezoeken.

Hoe bezoek ik de sauna op dit moment?

Aangezien de meeste sauna’s op dit moment zijn gesloten, vanwege het coronavirus, is het voor veel mensen lastig om een sauna te bezoeken. Heb je er een bij huis? Dan wordt het natuurlijk al een stuk makkelijker. Maar wanneer je dat niet hebt dan kan het moeilijk zijn om een sauna in te gaan.

Een optie is om bij iemand langs te gaan die een sauna bij huis heeft, in je familie of kenniskring. Natuurlijk moeten we zoveel mogelijk binnen blijven, maar net als het goed is om te gaan hardlopen, is het ook goed voor je gezondheid om even ergens een sauna te bezoeken. Zolang we die 1,5 meter afstand maar houden!

Werkt de warmte van de sauna om het virus te doden?

Er gaan verschillende verhalen dat de warmte van de sauna het coronavirus kan bestrijden, wanneer je het hebt. Dit is niet waar. De hitte in de sauna is misschien warm genoeg om het virus te doden, maar het virus zit in je longen. Wanneer je in de sauna zit wordt het in je longen zelf niet zo warm. Zou dat wel zo zijn dan zouden je longen er kapot van gaan en een saunabezoek helemaal niet aan kunnen.

Een bezoek aan de sauna werkt dus alleen om je immuunsysteem een boost te geven, maar het doodt een virus zelf niet.