Cryptomunten als Bitcoin moeten het internationale betaalverkeer gemakkelijker maken. Valutawissels zijn daarbij niet nodig, net als de tussenkomst van banken. Je zou denken dat er veel B&B’s zijn die daarom cryptomunten aanvaarden, maar dat blijkt in de praktijk tegen te vallen. Er zijn maar weinig Nederlandse B&B’s en hotels die een eigen wallet hebben en die cryptomunten als Bitcoin aanvaarden. Toch wil dat niet zeggen dat het helemaal onmogelijk is, integendeel.

Nederlandse B&B’s en hotels lopen achter op het buitenland

In het buitenland lijkt er meer animo te zijn voor het aanvaarden van cryptomunten. Zo accepteert het Zwitserse luxehotel The Chedi Andermatt sinds 2021 betalingen met Bitcoin of Ethereum. Het Zwitserse luxehotel doet dat in samenwerking met Worldline, een mondiale specialist op het gebied van betaaloplossingen. Hierbij worden de betaalde cryptomunten meteen in Zwitserse franken omgezet, waardoor het hotel niet te maken krijgt met de wisselende koersen. Het doet dat uiteraard niet zomaar. Zwitserland speelt al langer een voortrekkersrol op het gebied van crypto-acceptatie. De stad Zug is daarbij uitgegroeid tot een cryptohub. Bedrijven kunnen er zelfs hun belastingen in cryptomunten betalen.

Boeken en betalen bij een cryptoreisplatform

Of je nu rechtstreeks belegt via een crypto-exchange of via een platform als bitcoin buyer: het lijkt er nog steeds op dat je eerst je winst naar je bankrekening moet omzetten voordat je kan betalen bij een B&B of een hotel. Of niet? Volgens experts zijn er ook alternatieven. Er is bijvoorbeeld het platform Travala.com dat het mogelijk maakt om wereldwijd bij meer dan 2,2 miljoen hotels te boeken. Via het platform kan er meteen met Bitcoin worden afgerekend.

Recent hebben Expedia en Travala hun krachten gebundeld, nadat er eerder al een samenwerking was gesloten met booking.com. Hierdoor is er een enorm groot aanbod aan hotels die via het Travala-platform te boeken zijn. Het zal hierdoor niet verbazen dat er ook bij Nederlandse hotels en B&B’s met BTC betaald kan worden via de tussenkomst van het platform. De hotels merken daar overigens niks van, want zij krijgen hun geld natuurlijk gewoon in euro’s.

Rechtstreeks bij het hotel betalen met een cryptobetaalkaart

Daarnaast is het voor crypto-eigenaars mogelijk om een cryptobetaalkaart te gebruiken. Een cryptobetaalkaart is een kredietkaart of een debetkaart die op het eerste gezicht op net dezelfde manier werkt als een gewone betaalkaart. Het is met andere woorden mogelijk om geld te pinnen of om te betalen aan een pinapparaat. Ook hierbij zal de tegenpartij altijd het geld in euro’s ontvangen. Aan de kant van de betaler wordt er wel in Bitcoin afgerekend.

Een nadeel is dat de betaler te maken krijgt met transactiekosten die soms hoog op kunnen lopen, hoewel dat natuurlijk per aanbieder kan verschillen. Bovendien worden de betaalkaarten niet overal aanvaard. Soms aanvaardt men bijvoorbeeld wel de kredietkaarten van Visa, maar worden bijvoorbeeld prepaidkredietkaarten niet aanvaard. Bij hotels en B&B’s zit het qua betaalmogelijkheden meestal wel goed, ze krijgen nu eenmaal te maken met een internationaal cliënteel, maar het blijft toch raadzaam om hier vooraf even naar te informeren.