We horen veel in de media over gezond eten, genoeg bewegen en voldoende slaap. Maar weet je wat eigenlijk boosdoener nummer één is waar het gaat om een slechte gezondheid? Stress. Stress kan op vele manieren tot uiting komen, van een gespannen lijf tot vergeetachtigheid.

Hoe het ook tot uiting komt, het is in alle gevallen zeer ongezond. Toch zijn er een aantal maatregelen te nemen in je leven die ervoor zorgen dat jij geen stress meer hebt. Welke dat zijn? Hier onze tips.

Geldstress

Het klinkt wellicht zeer materialistisch en een veelgehoord argument is ook dat geld niet gelukkig maakt, maar geen geld maakt wél ongelukkig. Hier bedoelen we dan ook mee dat wanneer je geen geld hebt om je vaste lasten te betalen, en af en toe leuke dingen te doen.

Zorg er daarom te allen tijde voor dat je niet alleen vandaag je rekeningen kunt betalen, maar ook zeker in de toekomst. Helemaal nu we in zeer onzekere tijden leven met pandemieën en hyperinflatie. Om geldstress te voorkomen is het aan te raden je kansen te spreiden. Ga niet alleen voor ouderwets spaargeld maar verdiep je in alternatieven zoals investeren in aandelen en crypto. 

Wanneer je dit doet, bouw jij een toekomstbestendige financiële huishouding op. Dat dit lastig hoeft te zijn is tegenwoordig niet het geval, via bijvoorbeeld metaverse profit is investeren in crypto nog maar een paar muisklikken verwijdert.

Mentale stress

Vaak komt deze vorm van stress niet door één oorzaak, maar gaat dat gepaard met diverse oorzaken. Heb je de zorg voor een naaste, is je baas altijd maar ontevreden of legt je sociale omgeving je druk op? Probeer voor je zelf overzichtelijk in kaart te brengen wat de stressfactoren zijn in jouw leven. 

Ga vervolgens de confrontatie hiermee aan; Geef bijvoorbeeld bij je baas eerlijk aan dat de werkdruk jou momenteel te veel wordt en dat je misschien ziek gaat worden als dit de situatie blijft. Langdurige ziekte is vaak de grote angst van werkgevers, dus er zal ongetwijfeld gehoor aan worden gegeven om dit te voorkomen. Misbruik dit argument niet, daarmee gooi je je eigen glazen in voor de toekomst. 

Nog een ultieme tip om stress tegen te gaan is om te kruizen in je agenda. Plan momenten vooraf vrij waarin jij écht even uitcheckt. Ga in je eentje naar een wellnesscentrum en laat je bijvoorbeeld heerlijk masseren. Knoop er nog een luxe diner achteraan en je zult merken dat al die stress zeer snel van je afglijdt!