Overzicht rolstoelvriendelijkheid sauna’s België

Iedereen houdt er van om geregeld een heerlijk dagje uit te kunnen. Echter is dit helaas niet voor iedereen even makkelijk. Mensen die zich in de rolstoel begeven hebben over het algemeen tijdens een dagje uit extra aanpassingen nodig. Aan huis is men zelf in staat aanpassingen te verrichten waarmee het dagelijks gemak eenvoudig kan worden gemaakt. Tijdens een dagje uit is men hierbij afhankelijk van de aanpassingen ter plekke. Dat geldt ook voor een dagje naar de sauna. Echter zorgeloos ontspannen kan pas wanneer de sauna’s en de saunafaciliteiten ook toegankelijk zijn voor mensen die in de rolstoel zitten. Daarom hebben wij van Wellnesscentrum Nederland onszelf de vraag gesteld in welke mate het mogelijk is voor mensen in de rolstoel om iedere sauna in België te bezoeken. Een sauna in België is ook voor ons Nederlanders gemakkelijk te bezoeken. Deze vraag heeft geresulteerd in het onderstaande onderzoek.

Het onderzoek

Er is onderzoek gedaan onder 30 sauna’s in België. Uit het onderzoek is gebleken dat slechts 37% van de sauna’s in België wel toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. 19 van de 30 sauna’s in België zijn slecht beperkt toegankelijk of de sauna’s zijn helemaal niet toegankelijk voor mensen in de rolstoel. Hiervan zijn 10 sauna’s helemaal niet toegankelijk voor mensen in de rolstoel.

Bent u benieuwd welke sauna’s wel mogelijk zijn om te bezoeken indien u afhankelijk bent van de rolstoel of welke juist niet? Dan kunt u het overzicht hieronder bekijken. We hebben de sauna’s opgedeeld in drie categorieën met bijbehorende informatie. Er zijn 11 sauna’s die wel toegankelijk zijn met handige informatie. Verder hebben we een overzicht met 9 sauna’s die beperkt toegankelijk zijn en benoemen we de 10 sauna’s die niet toegankelijk zijn. De sauna’s met beperkte toegankelijkheid zijn wel te bezoeken, maar beschikken over diverse obstakels of er is slechts een gedeelte van de faciliteiten te betreden.

(11) Rolstoelvriendelijke sauna’s

Aqua Heaven Brussel (Vilvoorde)

Aqua Heaven Brussel in Vilvoorde is relatief makkelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. U kunt hier gebruik maken van het zwembad, de sauna en de jacuzzi. Verder is het mogelijk om gebruik te maken van de hamam behandelingen.

Sauna Espace (Kalmthout)

Alle saunafaciliteiten bevinden zich gelijkvloers, waardoor alles toegankelijk is met de rolstoel. Enkel de cafetaria is te vinden op de eerste verdieping die niet te bereiken is met de rolstoel. Wel kan er eten en drinken uit de cafetaria naar beneden worden gebracht. Buiten op het terras zijn ook tafels en stoelen te vinden.

Thermen Mineraal (Rijmenam)

Alle sauna’s van Thermen Mineraal in Rijmenam zijn toegankelijk voor mensen in de rolstoel.

Sauna Gidwi (Grobbendonk)

Sauna Gidwi in Grobbendonk is voor het grootste gedeelte toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het verwarmde binnenbad en het koude buitenbad zijn toegankelijk met de rolstoel. Verder kunnen bezoekers in de rolstoel de grote kelo sauna, de droge sauna en de panorama sauna betreden. Daarnaast is er een invalidentoilet en is er beneden een kleine omkleedruimte. Er zijn alleen drie treden om bij de jacuzzi, het Turks stoombad of de infraroodsauna te komen.

Souks en Sauna (Meerbeke)

Alle faciliteiten zijn te bereiken met de rolstoel. Het is echter wel de vraag of de rolstoel de sauna’s in past. Dit is afhankelijk van de afmetingen van de rolstoel en in hoeverre het metaal tegen hitte kan. Onder begeleiding kan iemand wel plaatsnemen op de banken in de sauna. Er zijn al meerdere saunagasten in de rolstoel geweest die tevreden waren over hun bezoek bij Souks en Sauna in Meerbeke.

Thermen Katara (Belsele)

Bij Thermen Katara is er een trede bij het betreden van het gebouw. Ook in de tuin is een trede. Verder heeft de Thaise buitensauna meerdere treden. Alle overige faciliteiten zijn ook toegankelijk voor mensen in de rolstoel. Door het personeel wordt hulp aangeboden indien nodig.

Body Lounge het Godshuis (Sint-Laureins)

Bij Body Lounge het Godshuis in Sint-Laureins is er een stoombad en een bios sauna waar gebruik van kan worden gemaakt. Massages zijn ook mogelijk en indien gewenst helpt het personeel u met plezier.

Sauna de Dijk (Dendermonde)

Bij de bouw van het complex is niet altijd rekening gehouden met rolstoelgebruikers. Echter doen ze bij Sauna de Dijk hun best om het mogelijk te maken voor rolstoelgebruikers. De kleedkamer en één sauna zijn niet toegankelijk. Omkleden kan in het saunagedeelte en het personeel helpt om spullen in de locker te stoppen. Ook helpt het personeel u graag bij enkele treden bij het binnenkomen van het gebouw. Het gebruik van alle faciliteiten is afhankelijk van de mate waarin de rolstoel tegen water, hitte etc. kan.

L’eau De Lo (Lochristi)

Gelijkvloers zijn er twee sauna’s te vinden, de dompelbaden en het zwembad. Buiten zijn de whirlpools en de zweethut te vinden. Ook de bad en resto zijn gelijkvloers goed toegankelijk. Hulp wordt aangeboden door het personeel indien dit nodig is.

Thermen Spa (Spa)

De sauna’s en de hamam zijn toegankelijk met de rolstoel. De zwembaden zijn ook te bereiken, maar er is geen aparte baan om met de rolstoel het zwembad in te rijden.

(9) Beperkt rolstoelvriendelijke sauna’s

Badhuis Carpe Diem (Meulebeke)

Het complex van Badhuis Carpe Diem in Meulebeke is te betreden aan de zijkant van het gebouw. De rolstoel kan echter niet in de sauna’s of het stoombad komen.

Saunate (Nazareth)

Bij Saunate in Nazareth zijn geen aanpassingen gemaakt voor rolstoelgebruikers. Kleedruimten zijn op de eerste verdieping, maar omkleden kan achter de receptie. Het complex zelf heeft enkele trappen en de toiletten zijn niet aangepast voor rolstoelgebruikers. Een stoeltje voor onder de douche kan zelf worden meegenomen.

Carbon Sense (Gent)

De saunafaciliteiten zijn beperkt toegankelijk. Het badhuis is niet ruim en daardoor kan het krap worden met de rolstoel. Het is mogelijk, maar dit is afhankelijk van de eigen rolstoel, de mate waarin men op eigen kracht kan bewegen en de drukte bij de sauna. De behandelingen zijn wel mogelijk voor mensen in de rolstoel.

Thermen Londerzeel (Londerzeel)

De jacuzzi’s en zwembaden zijn niet toegankelijk met de rolstoel. Verder is er één sauna die niet toegankelijk is. De rest van de sauna’s en de hamam zijn wel toegankelijk.

Sauna Molenhoeve (Ranst)

Het complex van Sauna Molenhoeve beschikt over enkele treden en opstapjes. Daarnaast passen de rolstoelen niet door de deuren van de sauna’s zelf aangezien deze erg smal zijn. Indien men goed ter been is kunnen de sauna’s wel worden betreden.

Yolande Buekers (Wellen)

Op verschillende plekken zijn er trappen en voetenbaden te vinden. Hierdoor is het niet eenvoudig om de sauna’s en de overige faciliteiten te betreden, maar het is wel mogelijk. Van de buitensauna’s is wel gebruik te maken. Indien er (met hulp) drie trappen omhoog kan worden geklommen dan kunnen de sauna’s binnen en het Turks stoombad ook worden betreden. De jacuzzi’s en het relaxbad kunnen alleen worden betreden indien u kunt worden gedragen.

Aquadroom (Maaseik)

Er is een dakterras, een zwembad en een sauna die niet bereikt kunnen worden, doordat er geen lift aanwezig is naar deze faciliteiten. Ook is er geen aangepaste toilet. Overige faciliteiten kunnen wel worden gebruikt en daarom is Aquadroom in Maaseik deels toegankelijk.

Hezemeer (Laakdal)

Hezemeer is in 1995 tegen een lichte helling aan gebouwd. Hierdoor zijn er verschillende hoogteverschillen en dat kan hinder geven in het complex. Toch zijn er bij 80% van de trappen hellingen waarmee de rolstoel omhoog of omlaag kan komen. Daarnaast is er een invalidentoilet. In 3 sauna’s en het stoombad kunt u met de rolstoel komen. Deze sauna’s beschikken over brede deuren (85 bij 90 centimeter breed). Er zijn 5 sauna’s met een breedte van 60 bij 70 centimeter. Waar nodig helpt het personeel u graag. Hezemeer in Laakdal is dus niet altijd rolstoeltoegankelijk, maar wel rolstoelvriendelijk!

Thermen Dilbeek (Dilbeek)

Het complex is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De sauna’s en hamam zijn wel mogelijk om te gebruiken, maar de zwembaden en de jacuzzi zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarnaast is er geen aangepaste toilet.

(10) Niet rolstoelvriendelijke sauna’s

Saun’Art (Pecq)

Saun’Art in Pecq zit in een oud herenhuis, waardoor er veel trappen aanwezig zijn en geen lift. Hiervoor is het voor rolstoelgebruikers niet mogelijk om gebruik te maken van de faciliteiten

Thermae Boetfort (Melsbroek)

Doordat Thermae Boetfort in Melsbroek in een kasteel uit 1610 te vinden is zijn er veel trappen en drempels in het complex. Hierdoor is het voor mensen in de rolstoel niet goed toegankelijk.

Caldare (Torhout)

Caldare in Torhout is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Escale Wellness (Quevaucamps)

Escale Wellness in Quavaucamps is niet toegankelijk voor mensen in de rolstoel.

Het Vijfde Seizoen (Westerlo)

Het Vijfde Seizoen in Westerlo is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn namelijk veel niveauverschillen te vinden in het complex. Alleen de sauna’s in de tuin zijn toegankelijk voor mensen in de rolstoel.

La Nostra (Diest)

La Nostra in Diest is niet rolstoelvriendelijk gezien de vele trappen en geen lift.

Sauna Aquarein (Grobbendonk)

Het complex van Sauna Aquarein in Grobbendonk is verdeeld over drie verdiepingen. Om op de verschillende verdiepingen te komen is er geen lift en zijn er alleen trappen. Daarnaast zijn er geen aangepaste toiletten voor mindervaliden.

Saunacenter Elzenhof (Meensel Kiezegem)

Saunacenter Elzenhof in Meensel Kiezegem is niet rolstoelvriendelijk.

Sauna Aqua Azul (Gent)

Sauna Aqua Azul in Gent is niet rolstoelvriendelijk. Het gebouw is gebouwd in 1911 en er zijn veel lange trappen in het gebouw.

Thermen Asanti (Destelbergen)

In het complex van Thermen Asanti zijn veel trappen te vinden zonder lift, waardoor het niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Ons tippen over de rolstoel toegankelijkheid van sauna’s in België. Stuur een mail naar info@wellnesscentrumnederland.nl of plaats een reactie onderaan dit artikel.


Bij het onderzoek behoort het onderstaande persartikel welke in pdf is te downloaden. Het staat ieder vrij om informatie uit het persbericht, gedeeltelijk of volledig over te nemen indien Wellnesscentrumnederland.nl wordt aangetoond als oorspronkelijke auteur van het onderzoek.

pdf logo