De sauna is tegenwoordig een hele normale zaak en voor veel mensen een leuk en ideaal dagje uit. Naast het plezier en de gezelligheid die je hebt aan een dag naar het wellness, heeft het nog tal van meer mogelijkheden te bieden voor je lichaam en geest. Echter zijn er een aantal zaken waar je op dient te letten bij het bezoeken van de sauna. Dit is de wijze waarop je de sauna bezoekt, of anders gezegd de volgorde van het stappenplan waarop je de sauna faciliteiten doorloopt. Dit wordt ook wel de saunarond of saunagang genoemd. In dit artikel lees je wat de saunagang inhoudt en je vindt het perfecte stappenplan voor de ideale saunagang.

 Wat is de saunagang/saunaronde?

De saunagang is de wijze waarop gebruik wordt gemaakt van de sauna en de saunafaciliteiten. De volgorde hierin is bepalend om op een “juiste” wijze gebruik te maken van de sauna. Uiteraard is een ieder geheel vrij om de saunagang of saunaronde op zijn of haar eigen manier te doen, maar er dient op gelet te worden dat bij het afwijken van een juiste saunagang warmtestuwing in het lichaam kan ontstaan en men onwel kan worden. Dit is voornamelijk bij het afkoelen het geval. Daarom wordt men geadviseerd om het saunabezoek op de onderstaande manier te volgen. Voornamelijk voor de beginneling is dit een goede manier om een sauna te bezoeken.

Naast de gezondheid heeft een juiste saunagang ook nog een belangrijk andere voordeel. Dat is de hygiëne. Zowel voor jouzelf als voor de mede saunabezoekers is het hygiënisch een stuk prettiger wanneer je je aan de regels van een saunabezoek houdt.

 Stappenplan saunagang

Onderstaand vind je in de tabel de verschillende stappen van een saunagang. Daarachter vind je de gemiddelde tijd waarop iedere ronde doorlopen kan worden en in de kolom van de beschrijving een uitleg hoe deze doorlopen kan worden. Indien er in de kolom van tijd een streepje gaat dan is de keuze aan jezelf hoe lang je hier gebruik van kunt maken.

 Stappen Tijd  Beschrijving
1)  Douche  –  Voordat je start aan de saunaronde begin je met een douche te nemen. Dit is voor de hygiëne. Indien je thuis al net hebt gedoucht laat je hiermee aan de mede gasten zien dat je hygiënisch bent.
2) Afdrogen  –  Wanner je de sauna in gaat is het het beste om met een droge huid de sauna te betreden. Zo kan de warme lucht op de huid neerkomen en blijven de banken waar andere gasten gebruik van maken droog.
3) Voetenbad (warm) 5 – 10 minuten  Wanneer je je voeten opwarmt in een warm bad, wordt via de doorbloeding ook de rest van de lichaam opgewarmd en voorbereid op het saunabezoek. De poriën worden alvast geopend.
4)  Sauna  6 – 15 minuten  Hierna kun je de sauna betreden. Om geleidelijk aan op te warmen kun je onderaan van de sauna beginnen en is het goed om te gaan liggen, zodat je lichaam geleidelijk aan opwarmt. Om de poriën goed te openen dien je minimaal 6 minuten in de sauna te zitten.Maximaal dien je 15 minuten in de sauna te zitten, waarvan je de laatste paar het best kunt gaan zitten op de onderste bank.
5)  Buiten afkoelen 5 – 15 minuten  Door naar buiten te gaan kan je lichaam weer frisse lucht/zuurstof binnen krijgen. het is goed om minimaal 5 minuten frisse lucht te krijgen.
6) Afspoelen  Hierna is het goed om een koude douche te nemen.
7)  Dompelbad Als je het zweet van je lichaam hebt gespoeld is het goed om goed af te koelen.
8) Voetenbad (warm) 5 – 10 minuten  Om je lichaam weer op een aangename temperatuur te brengen is het goed om een warm voetenbad te nemen.
9)  Rusten > 15 minuten Tussen de saunarondes door is het goed om minimaal 15 minuten rust te houden en het vocht weer op peil te brengen.