Een mooi gebruinde kleur op je huid. We willen het allemaal. De zomer is er en de vakanties beginnen. We liggen aan het strand in Nederland, op de Spaanse kust of een van de Griekse eilanden. We zoeken de zon op om weer thuis te komen met een prachtige bruine huidskleur. Wie wil dat nou niet? Ondanks dat we uren besteden om in de zon te liggen om bruin te worden zijn er maar weinig mensen die echt op de hoogte zijn over gezond bruin worden. Hiermee hebben we het zowel over de gezondheid van je huid en daarnaast om langer bruin te kunnen blijven! Win – win toch? Ontdek hier onze tips!

De tips op een rijtje

We hopen allemaal snel en mooi bruin te worden als de zomer aanbreekt. Maar overhaast het niet door je ongezonde huid te snel bloot te stellen aan de zon. Je zult eerder het tegenovergestelde effect krijgen. Wanneer je huid namelijk verbrand wordt dit onthouden in de huidcellen. Hierdoor kun je in de toekomst sneller last krijgen van verbranding wanneer je met dit stuk van je huid in de zon komt. Je kunt dus zeggen dat je een echte olifantenhuid hebt, maar niet in positieve zin helaas! Hieronder hebben wij de tips alvast op een rijtje gezet. Verder in dit artikel lees je ieder punt uitgewerkt. We raden het je aan om de tips goed door te nemen voordat je op vakantie gaat deze zomer!

  • Exfoliëren of scrubben
  • SPF (Sun Protection Factor)
  • Voeding
  • De juiste zonnebril zonnebril

Exfoliëren of scrubben

scrubzout

Je hebt er vast al vaker van gehoord. Exfoliëren of scrubben. Wat betekend dit en waarom is dit goed om te doen? In je huid bevinden zich namelijk dode huidcellen die zich naar het oppervlak zullen begeven en aan de bovenkant van de huid te vinden zijn. In principe is dit niet erg, maar voordat je de zon in gaat is het het beste om een verse laag op je huid te hebben. Door te scrubben of te exfoliëren haal je deze dode huid eraf en stimuleer je de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor je huid een betere weerstand krijgt. Voilá, je huid is beter beschermd tegen de zon! Een bijkomend voordeel is dat je nieuwe huid een kleur zal krijgen en niet de dode huidcellen, die in de toekomst al sneller van je huid zouden verdwijnen en je dus je nieuwe kleur sneller kwijt zou zijn. Nog een voordeel dus! Zorg wel dat je een week of zelfs twee weken voordat je op vakantie gaat, of in de felle zon gaat liggen, de scrub hebt gehad. Ga ook niet scrubben nadat je in de zon hebt gelegen. Je huid is op dit moment erg gevoelig.

SPF – Welke beschermingsfactor heb ik nodig?

Snel bruin worden

Voorkom dat je verbrand! Snel bruin worden helpt niet om je onbeschermd bloot te stellen aan de zon. Je vergroot hiermee de kans op huidkanker en daarnaast beschadig je je huid, waardoor je deze huidlaag sneller kwijtraakt en dus je kleur eerder kwijt bent. Een te grote blootstelling kan namelijk zorgen voor mutaties in de DNA-structuur. Hierdoor bestaat de kans om huidkanker te krijgen. Dit wil je natuurlijk niet. Je eigen lichaam heeft een mechanisme om bescherming te bieden tegen UV-straling. Dit gebeurt aan de hand van de aanmaak van pigment of melanine in de huidcellen van de opperhuid. Zo wordt je dus bruin! Daarom is het goed om te zorgen dat je opperhuid een goede weerstand biedt door eerst te scrubben of te exfoliëren.

Toch is zonnebrandcrème een onmisbare factor wanneer je gaat zonnen. Er zijn verschillende beschermingsfactoren. Welke factor je nodig hebt? Dat is afhankelijk van een aantal zaken. Een belangrijke is jou huidtype. Er zijn verschillende huidtypes. Onderstaand hebben wij de tabel gemaakt om het overzichtelijk te maken voor je.

Huid Factor
 Huidtype 1  Zeer lichte huid  ≥ 30
 Huidtype 2  lichte huid  15 – 20
 Huidtype 3  Gemiddeld blanke kleur  10 – 15
 Huidtype 4  Getint  5 – 10

Voeding

Vitamine bij zonnen

Onderschat de kracht van je voeding niet! Ik hoor je denken. Voeding?! Waarom helpt mij dat om niet te verbranden? Het is erg belangrijk om voldoende vitamine te eten. Je bent natuurlijk al gezond aan het eten voor je strakke strand lichaam dus extra vitamines kunnen wel bij je voedingsschema is. Er zijn namelijk nog een aantal bruikbare tips. Door vitamine a, vitamine c en vitamine e binnen te krijgen neemt je lichaam bètacaroteen op. Dit zorgt voor de aanmaak van melanine welke we hiervoor hebben besproken. Dit helpt je lichaam te beschermen, zoals je wellicht nog wel zult weten, maar bijkomend voordeel is dat je hier ook sneller bruin door zult worden. Doordat je lichaam meer melanine aanmaakt kunnen de zonnestralen op je huid sneller worden omgezet naar een bruine kleur.

 Zonnebril

zonnebril verbranding

De kracht van de zonnebril wordt ook al snel overschat. Naast dat het een leuk sieraad is heeft het ook voordelen voor je huid. Je wilt natuurlijk niet constant met een zonnebril lopen, zodat het lijkt alsof je nog steeds een zonnebril op hebt wanneer je deze af zet. Wel heeft een ‘goede’ zonnebril nog meer voordelen. De huid rondom de ogen is namelijk erg gevoelig. Wanneer je dit vaker verbrand dan wordt de kans op rimpels groter, doordat de huid wordt beschadigd. Bovendien moet je ook vaak met de ogen knipperen door het felle licht. Koop hier voor een zonnebril met UV-filter. De zonnebrillen die op het strand van Mallorca worden verkocht helpen hier niet bij! Deze donkere glazen maken je pupillen zelfs groter, waardoor ze meer licht op vangen en schadelijk is voor je ogen.