Het leven van een horeca ondernemer gaat vaak niet over rozen. lange dagen, vaak personeelstekort, fysiek zwaar en als kers op de taart ook nog eens twee jaar lang corona ellende die veel roet in het eten heeft gegooid. Dit alles kan leiden tot veel stress wat vervolgens natuurlijk weer kan resulteren in een burn-out of erger. Stress is namelijk hartstikke ongezond voor de mens en daarom in dit artikel enkele tips om het horecawezen iets minder stressvol door te komen. 

Wees voorbereid, scheelt tijd

Voorbereid zijn is de sleutel tot meer rust in de zaak. Het is belangrijk om aan de hand van dagen en reserveringen te anticiperen hoe druk het ongeveer zal worden in de zaak om op die manier hier zo goed mogelijk op te kunnen voorbereiden. Serveer je bijvoorbeeld ook eten, dan is het belangrijk dat er op drukke dagen genoeg wordt klaargemaakt en misschien wel uitgelegd om iedereen te kunnen serveren. 

Daarnaast is het natuurlijk van groot belang dat er genoeg werknemers op de werkvloer staan tijdens de piekdagen. Drukte in de horeca is altijd wel enigszins te voorspellen en dus belangrijk om op de drukke dagen dan ook goed bezet te zijn binnen het team. 

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je naast voorbereid zijn op drukte je ook goed voorbereid bent qua “uitstraling” van jouw zaak. Loopt het personeel rond in werkkleding, zijn er al nieuwe menukaarten gemaakt voor het nieuwe seizoensmenu en waar laat je nou toch servetten bedrukken? Wanneer al dit soort zaken ook geregeld zijn creëert dit een stukje rust in je hoofd. 

Volle zalen

Als horeca ondernemer wil je natuurlijk maar één ding: een volle zaak. Geld speelt altijd, hoe vervelend ook, een grote rol in de hoeveelheid stress van mensen. Het is zaak om het hoofd boven water te houden en dit was niet altijd even gemakkelijk binnen de horecasector de afgelopen twee jaar. Veel horeca zaken hebben door de aanhoudende lockdowns hun deuren moeten sluiten en het idee hiervan alleen al leidt natuurlijk tot ontzettend veel stress. Het doet natuurlijk pijn als jouw bedrijf waar je naast tijd en moeite vaak ook je hart en ziel in hebt zitten de deuren moeten sluiten. Mede hierdoor hebben we verschillende creatieve manieren langs zien komen waarmee toch nog een beetje inkomsten werden gegenereerd door verschillenden zaken.  

Gelukkig lijkt de ergste periode nu achter de rug en kunnen we weer lekker naar het terras en uiteten. Het is nu dan wel ook zaak om budget vrij te maken voor promotiemateriaal om zo nog meer mensen naar jouw zaak te lokken. Hang vlaggen op, bestel raamstickers, Ga flyeren etc. . Bereik het grotere publiek en zorg dat een last van je schouders afvalt.