Graag delen wij dit artikel nogmaals om een van de belangrijke voordelen van het bezoeken van de sauna onder de aandacht te brengen. Een sauna bezoeken is dus niet alleen ontspannend, maar heeft nog veel meer te bieden.

Een universiteit in Oost Finland is tot de conclusie gekomen dat regelmatig naar de sauna gaan kan helpen bij het voorkomen van dementie. De universiteit heeft een onderzoek gedaan van 20 jaar, waarbij zij maar liefst 2.000 mensen aandachtig hebben gevolgd. Hieronder is meer over het onderzoek te lezen.

Het onderzoek

Het bezoeken van een sauna kent zijn oorsprong uit Finland. Het is dus gepast dat de universiteit uit dit Scandinavisch land er grondig onderzoek naar heeft gedaan. De Finse universiteit heeft 20 jaar lang 2.000 mannen van middelbare leeftijd gevolgd. Uit het onderzoek is gebleken dat mannen die tussen de vier en de zeven keer in de week naar de sauna gingen, er bij hen maar liefst in 66 procent van de gevallen minder dementie voorkwam. Dit percentage tegenover de mannen die slechts één keer in de week een sauna bezochten.

Er zijn al veel onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat het bezoeken van een sauna goed is voor de gezondheid. Dit onderzoek is echter de eerste keer dat er een link kan worden gelegd tussen het bezoeken van de sauna en dementie.

Hoe komt het dat een saunabezoek een positief effect op dementie heeft?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor er een positief verband bestaat tussen het bezoeken van de sauna en dementie. Ten eerste kan dat komen doordat men zich in de sauna goed kan ontspannen en helemaal tot rust kan komen. Ten tweede zijn er dementie-organisaties die zeggen dat het kan komen doordat de bloedcirculatie verbetert wanneer men in de sauna zit.

Wel zeggen de organisaties dat er nog verder onderzoek nodig is om echte medische conclusies te trekken. Wie dementie wil tegengaan is goed op weg door te stoppen met roken, drinken en gezond te gaan eten.

Meer nieuws lezen?