Een dagje naar de sauna is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Voor vrouwen die borstkanker hebben gehad kan een saunabezoek heel anders worden ervaren. Zij hebben meer moeite om zichzelf bloot te geven in het bijzijn van anderen.

Oktober is de maand van de borstkanker. Wellnesscentrum Nederland heeft onderzoek gedaan naar hoe vrouwen die borstkanker hebben gehad een saunabezoek ervaren. Dit heeft geresulteerd in een onderzoek onder 572 mensen die borstkanker hebben of hebben gehad. Opvallend uit het onderzoek is dat 75% van de ondervraagden aan heeft gegeven dat ze vinden dat sauna’s meer moeten ondernemen voor (ex)borstkankerpatiënten. Hieronder is meer te lezen over het onderzoek.

De cijfers

Het merendeel van de mensen die hebben meegedaan aan het onderzoek waren in het verleden al eerder naar een naaktsauna gegaan voordat er borstkanker bij hen was geconstateerd. Slechts 38 van de 562 mensen was nog niet eerder bij een naaktsauna geweest. Van de mensen die wel zijn geweest bezochten de meesten de sauna 1 tot 5 keer per jaar (68%). 17,5% van de mensen bezocht een sauna slechts 1 keer per jaar, 9% bracht 6 tot 10 keer per jaar een bezoek aan de sauna en een kleine groep van 4% bezocht een sauna vaker dan 10 keer per jaar.

Vervolgens werd aan de mensen die al wel eens een bezoek aan de sauna hebben gebracht gevraagd of ze ook nog een bezoek aan de sauna hedden gebracht nadat er borstkanker was geconstateerd. Van deze mensen (524) gaf het merendeel aan niet meer naar een sauna te zijn geweest nadat er borstkanker was geconstateerd. Om precies te zijn, zijn er 294 mensen die niet meer naar de sauna zijn geweest, terwijl zij dit eerder wel gingen. Dit komt neer op 56%. De overige 44% is nog wel naar de sauna geweest nadat er borstkanker is geconstateerd.

De mensen die de sauna niet meer hebben bezochten, maar eerder wel gingen, is gevraagd of ze wel naar de sauna zouden gaan wanneer er dagen worden georganiseerd speciaal voor lotgenoten. 52% zei dan wel bereid te zijn om de sauna te bezoeken en 34% zei de sauna dan misschien te bezoeken.

Tot slot is aan alle mensen gevraagd of ze vinden dat sauna’s meer moeten ondernemen voor vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad. 424 mensen (75%) geven aan dat ze vinden dat sauna’s meer moeten organiseren, 92 mensen (16%) hebben geen mening en 44 mensen (8%) vinden dit niet nodig.

Samengevat:

 • 572 (ex)borstkankerpatiënten hebben meegedaan aan het onderzoek.
 • 524 mensen gingen in het verleden naar de sauna.
 • 294 mensen geven aan niet meer naar de sauna te gaan nadat er borstkanker is geconstateerd, terwijl zij eerder wel naar de sauna gingen. Dit staat gelijk aan 56%.
 • Van deze 294 mensen geeft 52% aan de sauna wel te willen bezoeken op speciale dagen voor lotgenoten. 34% geeft aan de sauna dan misschien te bezoeken.
 • Van alle ondervraagden vindt 75% dat sauna’s meer moeten organiseren voor (ex)borstkankerpatiënten, 16% geeft aan geen mening te hebben op deze stelling en 8% vindt dit niet nodig.

In samenwerking met

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door diverse partijen die zich bezig houden met vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad. Enkele grote partijen waaronder Borstkanker Vereniging Nederland, Pink Ribbon en BRCA hebben het onderzoek bij leden onder de aandacht gebracht. Daarnaast zijn er tientallen inloophuizen en informatieve websites over kanker die er aandacht aan hebben geschonken. Bij deze willen wij alle partijen hartelijk bedanken die bij hebben gedragen aan het tot stand komen van het onderzoek.

sauna-en-borstkanker-onderzoek

Ziet u onjuistheden of wilt u ons tippen? Stuur dan een mail naar info@wellnesscentrumnederland.nl of laat een reactie achter onderaan deze pagina.

Bij de bovenstaande informatie is een bijbehorend persbericht geschreven die te downloaden is in pdf formaat. Het staat ieder vrij om informatie uit het persbericht, gedeeltelijk of volledig, over te nemen voor eigen gebruik indien wellnesscentrumnederland.nl wordt aangeduid als oorspronkelijke auteur van het onderzoek.

pdf logo

Laat een Reactie achter

 1. Relax Garden

  Hallo,
  Ik heb een privé sauna complex maar ik zou voor deze dames een dagje of met overnachting willen inplannen dat ze hier voor een kleine prijs hier kunnen komen genieten en het verhaal van wat ze meegemaakt hebben met elkaar kunnen delen alsook hoe er ze er moeten mee omgaan .

 2. Dirk

  Mijn vrouw en ik zijn regelmatig met plezier samen naar een naaktsauna gegaan.
  Totdat er wegens borstkanker een borst geamputeerd moest worden.
  Wij wilden graag samen gebruik maken van de speciale dagen voor vrouwen die borstkanker hebben gehad.
  Maar helaas geen mogelijkheid voor gemengd sauna genot.

Reacties zijn gesloten.