Het accepteren van Bitcoinbetalingen kan hotels, B&B’s en andere actoren in de toerismebranche veel opleveren. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Het zet onder meer Thailand aan om complete reispakketten voor zogeheten cryptotoeristen aan te bieden. Ook voor Nederlandse hotels en B&B’s liggen er mogelijkheden, maar ze zullen wel de samenwerking moeten aangaan.

Cryptotoerisme in Thailand en El Salvador

In El Salvador, dat recent het eerste land ter wereld werd dat van Bitcoin een wettig betaalmiddel maakte, zou het toerisme volgens de bevoegde minister met 30% zijn toegenomen. Eerder gaf ook Thailand aan dat het meer zou inzetten op Bitcoin-toerisme. Men wil het verlies aan inkomsten door de coronapandemie compenseren door een nieuw type toerist aan te trekken. De officiële Tourism Authority of Thailand werkt daarom samen met aanbieders van digitale valuta om zogeheten crypto-reizen aan te bieden. Thailand wil dat Bitcointoeristen uiteindelijk hun volledige reis, gaande van vliegtickets over hotelovernachtingen tot restaurantbezoekjes, met cryptomunten kunnen betalen.

Cryptomunten bieden voordelen voor toeristen

Dat het Bitcointoerisme echt een groeimarkt is, heeft verschillende redenen. In de eerste plaats is het gewoon handig voor reizigers. Nu moeten ze nog te vaak uitdokteren of hun betaalkaarten in het buitenland werken, moeten ze pinautomaten zoeken, betalen ze hoge transactiekosten en dergelijke meer. Dat is nogal een gedoe. Door Bitcoinbetalingen toe te staan, kan men dat voorkomen. Ook voor Nederlandse hotels, B&B’s en aanbieders van toeristische infrastructuur kan het derhalve interessant zijn om Bitcoinbetalingen te aanvaarden. Met de opkomst van praktische betaalsystemen die eenvoudig in bestaande kassasystemen te integreren zijn, zal dat in de toekomst wellicht ook eenvoudiger worden.

Er is ook een tweede reden waarom landen focussen op Bitcointoerisme. Men trekt namelijk een interessant type toerist aan, namelijk de toerist met een groot (crypto)vermogen. Niet iedereen handelt via platforms als bitcoin pro, dat gewoon de euro’s uitbetaalt, en dan blijft men mogelijk achter met dikgevulde wallets met digitale munten die niet zo eenvoudig te spenderen zijn. Of toch niet zonder dat banken en overheden zich vragen beginnen te stellen. Cryptotoerisme kan voor deze mensen, die graag geld uitgeven, een oplossing bieden.

Een ketting is niet sterker dan de zwakste schakel

De genoemde voordelen voor toeristen zijn er enkel als men werkelijk overal met Bitcoins kan betalen. Anders moeten de toeristen alsnog geld omwisselen en kunnen ze ook gewoon meteen alles met lokale munten betalen. In de praktijk is het op dit moment allemaal heel fragmentarisch. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk om via bepaalde platforms hotels te boeken met Bitcoins, maar niet alle hotels zijn er aangesloten. Ook accepteren een aantal luchtvaartmaatschappijen wel al cryptomunten, waaronder bijvoorbeeld Virgin Galactic, maar zeker nog niet allemaal.

Daarom zijn initiatieven zoals die van de Tourism Authority of Thailand zo interessant. Door verschillende partijen samen te brengen, zorgt men voor een breder draagvlak en focust men op een specifiek type toerist. Het staat Nederlandse hotels natuurlijk vrij om ook zelf zo’n samenwerkingsverbanden aan te gaan. In de lobby kan er bijvoorbeeld een brochure worden gelegd met informatie omtrent waar men in de buurt met Bitcoins kan betalen. Dat is ongelofelijk handig!

Cryptobetaalkaarten als alternatief

Het moet worden gezegd dat er hiervoor eigenlijk al slimme oplossingen bestaan. Zogeheten cryptobetaalkaarten worden aan een wallet gekoppeld en werken niet veel anders dan een klassieke kredietkaart. Het is mogelijk om ermee te betalen in stenen winkels en om geld uit een ATM-machine te halen. Hoewel het interessant is, is het nog niet helemaal ingeburgerd. Dergelijke omwegen maken het de consument natuurlijk ook niet eenvoudig. Dat we in Nederland bovendien een minder grote kredietkaartcultuur hebben dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten heeft er wellicht ook wat mee te maken.