Overzicht rolstoelvriendelijkheid sauna’s Nederland

Mensen die zich in een rolstoel begeven hebben over het algemeen extra aanpassingen nodig om te functioneren in het dagelijks leven. Voor de een kan dit een aangepaste rolstoel zijn en voor de ander is dit begeleiding tijdens de dagelijkse zorg zijn. Aan huis kan men aanpassingen eventueel zelf treffen om het functioneren net wat makkelijker te maken. Buitenshuis wordt dit mogelijker. Iedere rolstoelgebruiker wil natuurlijk net als ieder ander een dag zorgeloos kunnen ontspannen in de sauna. Echt zorgeloos ontspannen doet u pas wanneer de sauna en de saunafaciliteiten voor u ook begaanbaar zijn.  Wij hebben ons de vraag gesteld in welke mate het mogelijk is voor mensen in een rolstoel om iedere sauna in Nederland te bezoeken. Dit heeft geresulteerd in het onderstaande onderzoek.

Er is onderzoek gedaan naar 45 sauna’s in Nederland. Hieruit is gebleken dat maar liefst 6 op de 10 sauna’s in Nederland niet tot beperkt toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Om precies te zijn is slechts 42% van alle sauna’s in Nederland rolstoelvriendelijk.

Hieronder is het onderzoek opgedeeld in 3 verschillende categorieën. Voor iedere categorie is een tabel met informatie samengesteld. In de eerste tabel ziet u 19 wellnesscentra welke goed begaanbaar zijn voor mensen in de rolstoel. Vervolgens hebben we een tabel met 10 wellnesscentra in Nederland die beperkt toegankelijk zijn. U kunt deze wellnesscentra dus wel bezoeken, maar er zullen obstakels zijn, waardoor niet alle voorzieningen zijn te gebruiken. Tot slot is er een tabel met 16 sauna’s welke niet tot vrijwel niet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Toegankelijkheid van uw sauna voor mensen met een beperking verbeteren?

Welzorg Woning op Maat

Welzorg Woning op Maat is gespecialiseerd in het verbeteren van de toegankelijkheid van woonruimtes en publieke gebouwen. Geïnteresseerd in de verbetermogelijkheden van uw sauna? Neem dan contact op met Welzorg Woning op Maat en maak een afspraak.

U kunt contact opnemen via 020 – 431 35 61 of woningopmaat@welzorg.nl

(19) Rolstoelvriendelijke sauna’s

SPA ONE (Oosterhout)

SpaOne in Noord-Brabant nabij Breda is goed toegankelijk, er is op de begane grond 1 sauna waarvoor je een klein trappetje moet overwinnen.

Beneden zit ruim 90% van alle sauna-faciliteiten.

De behandelkamers & hamam boven zijn alleen via een trap te bereiken, dat zijn allemaal behandelingen op afspraak en tegen betaling.

Elysium (Zuid-Holland)

Elysium is goed tot beperkt rolstoelvriendelijk. Niet alle sauna’s en verdiepingen zijn geschikt voor de rolstoel. Wel bevindt het grootste gedeelte van de faciliteiten zich op de begane grond. Door het grote aanbod aan faciliteiten bij Elysium blijft er altijd voldoende keus over voor de bezoeker om wel gebruik van te kunnen maken.

Fort Resort Beemster (Noord-Holland)

Over het algemeen is Fort Resort Beemster goed toegankelijk. Er is een lift aanwezig, waardoor vrijwel alle faciliteiten te gebruiken zijn. Sommigen zijn moeilijker te bereiken door een klein trappetje en kunnen enige begeleiding vergen. Een aantal faciliteiten, zoals de panoramasauna zijn door een hoogteverschil minder toegankelijk.

Hof van Saksen (Drenthe)

Hof van Saksen is goed tot beperkt rolstoelvriendelijk. Het wellness bevindt zich op verdieping -1, maar deze verdieping is met de lift te bereiken. De behandeltafels in de beauty afdeling zijn in hoogte verstelbaar. Verder zijn de Finse sauna, Turks stoombad en de infrarood sauna toegankelijk met de rolstoel. De werknemers kunnen hulp verlenen, maar gezien zij niet de hele dag rondlopen is het handig om eigen begeleiding mee te nemen. De binnentuin en de relaxruimte zijn te bereiken door een drempel en het voetenbad is alleen met een trap van 2 treden te bereiken.

Omega Spa en Wellness (Utrecht)

Er zijn diverse invalidenparkeerplaatsen bij de ingang, speciale douches en ruime kleedruimtes. Verder is het gehele pand gelijkvloers en er is een lift aanwezig. Op deze manier kan een rolstoelgebruiker alle faciliteiten in het pand bereiken.

Er zijn twee afzonderlijke vleugels, welke beide zeer toegankelijk zijn. In de Spa vleugel (met badkleding) is een verwarmd therapiebad, waarvan de bodem in hoogte verstelbaar is.

Sauna Aestas (Noord-Holland)

Het saunacomplex is rolstoel toegankelijk. Het zwembad kan hulp bij worden geboden door het personeel. Sauna Aestas is een kleinschalige sauna.

Sauna Amstelland (Noord-Holland)

Bijna het gehele saunacomplex is rolstoel toegankelijk. Er is slechts een klein gedeelte waar een aantal faciliteiten bevinden dat iets moeilijker toegankelijk is. Hiervoor dient men 2 traptreden op te gaan.

Sauna Swoll (Overijssel)

Sauna Swoll in Zwolle is uitermate geschikt voor rolstoelgebruikers. Het complex is trap en drempelloos. Alle baden (m.u.v. de zwemvijver) zijn voorzien van een hellingbaan i.p.v. een trap. Alle deuren van de sauna’s, het Turks stoombad en de hout gestookte blokhut sauna zijn dusdanig breed dat er een rolstoel doorheen past. Tevens is er een invalidentoilet aanwezig en een rolstoel te leen.

Sauna Peize (Drenthe)

Het zwembad beschikt niet over een tillift en er is geen personenlift, maar alles is gelijkvloers en goed toegankelijk met de rolstoel.

Er zijn 4 invalide parkeerplaatsen bij de ingang (vergeet de invalidepas niet). Er is een speciale rolstoel aanwezig om in te kunnen douchen. Deze dient wel te worden gereserveerd. Indien u niet in staat bent zonder begeleiding te komen dan is de entree voor de begeleider gratis! Er is verder geen speciale invalidentoilet, maar wel een toilet met beugels.

SaunaState (Friesland)

SaunaState is goed tot beperkt rolstoelvriendelijk. Het complex is gelegen op een boerderij wat sommige plekken moeilijk bereikbaar kan maken. Echter kan men zich omkleden in een wasruimte op de beneden verdieping. In de toekomst komen er 2 officiële kleedruimten op de begane grond. Verder zijn er weinig drempels en vindt u alle sauna’s ook op de begane grond. Ook het restaurant is goed toegankelijk met de rolstoel en het personeel helpt u graag waar nodig.

Sauna Thermen Zuidwolde (Drenthe)

Sauna Thermen Zuidwolde is goed tot beperkt rolstoelvriendelijk. Het saunacomplex is rolstoelvriendelijk, míts de invalide persoon zelf een paar (4) stapjes kan zetten.
De sauna’s zijn namelijk voorzien van een smalle deur waar de rolstoel niet doorheen kan.
De grotsauna is niet makkelijk toegankelijk i.v.m. een trap.

Er is een aparte omkleedruimte en aparte beauty/massagekamer op de begane grond.

SpaSereen (Utrecht)

Als u voor de sauna’s komt is SpaSereen zeer toegankelijk. Alle saunafaciliteiten zijn op de begane grond en goed te betreden. Er is een mindervalide kleedkamer en een mindervalide toilet. Echter zijn de beauty salons op de eerste verdieping en is er geen lift.

Thermaalbad Arcen (Limburg)

Thermaalbad Arcen is over het algemeen goed toegankelijk op een aantal baden en drempels na. Er is een invalidenparkeerplaats en er zijn invaliden toiletten aanwezig.

Thermae Son (Noord-Brabant)

Het complex is gelijkvloers (geen drempels). Er is een invalidentoilet en er is een gehandicaptenparkeerplaats aanwezig. Verder beschikt Thermae Son over een lift. Hiermee kan de saunabezoeker in een rolstoel de schoonheidssalons en massagesalons op de bovenverdieping bezoeken.

Thermae 2000 (Limburg)

Thermae 2000 heeft nagedacht over de toegankelijkheid van rolstoelgebruikers. Er is een tillift aanwezig waarmee bezoekers het water in kunnen worden getild. Verder is er een personenlift om de verschillende etages in het pand te kunnen bereiken. Er zijn speciale kleedruimten, een invalidentoilet en aangepaste doucheruimten. Daarnaast is er een invalidenparkeerplaats (te gebruiken op vertoning van een invalidenpas). Thermae 2000 heeft ook een rolstoel ter beschikking die geschikt is voor de sauna’s. Een begeleider mag gratis mee naar binnen op vertoning van een verklaring van de huisarts.

De volgende faciliteiten zijn helaas minder toegankelijk: enkele bovensauna’s, de zonneweide, de whirlpools, de ontspanningsruimte ‘Heaven’ en de zonnebanken.

Thermen Bussloo (Gelderland)

Thermen Bussloo is rolstoel toegankelijk (m.u.v. de wirlpools en trappen in de baden).

Thermen De Waterlelie (Groningen)

Er zijn meerdere invalide parkeerplaatsen, het pand, restaurant en tuin zijn goed begaanbaar met de rolstoel. Daarnaast is er speciaal voor rolstoelgebruikers een kleedkamer op de begane grond die toegang biedt tot alle thermenfaciliteiten en horeca. Verder zijn er brede toiletten. De beauty afdeling bevindt zich wel op de eerste etage, echter kan er op afspraak naar een passende oplossing worden gezocht. Het zwembad beschikt niet over een tillift en gasten worden geadviseerd om iemand mee te nemen die hen kan begeleiden.

Thermen Holiday (Zuid-Holland)

Thermen Holiday is rolstoelvriendelijk

Veluwse Bron (Gelderland)

De Veluwse Bron heeft een personenlift waarmee men in de rolstoel meerdere verdiepingen kan bezoeken. Hiermee kan men vanaf de kleedruimtes eenvoudig beneden komen. Veel sauna’s bevinden zich gelijkvloers met het restaurant. Er zijn een wel een aantal saunafaciliteiten binnen en buiten waar geen gebruik van kan worden gemaakt als men geen trappetjes kan lopen. Gelukkig heeft de Veluwse Bron nog tal van sauna’s, zodat er altijd voldoende keuze overblijft.

Er zijn verschillende invalidenparkeerplaatsen bij de ingang. Er zijn meerdere invalide toiletten. Helaas is er geen tillift voor de baden.

Wellness Goes (Zeeland)

Wellness Goes is goed rolstoel toegankelijk. U kunt vrijwel overal komen. Soms is het zelfstandig of met ondersteuning vereist om een cabine in te komen of een zwembad in te gaan. Van tevoren wel graag even de banden schoonmaken!

Wellness Leiden (Zuid-Holland)

Er is gebruik te maken van de meeste faciliteiten. Wel zijn er een aantal trappen, maar er is gebruik te maken van een lift.

Wellness Roosendaal (Noord-Brabant)

Wellness Roosendaal is beperkt tot goed rolstoel toegankelijk. Het is voornamelijk gelijkvloers en alle faciliteiten buiten de beauty-afdeling zijn bereikbaar voor rolstoelen. Wellness Roosendaal beschikt niet over specifieke rolstoelfaciliteiten, zoals aangepast toilet, zwembadlift of brede deuren.

 Zwaluwhoeve (Gelderland)

De Zwaluwhoeve is rolstoel toegankelijk. Er is een invalidenkleedruimte op de begane grond en de meeste faciliteiten zijn ook te vinden op de begane grond of in de tuin. Een aantal faciliteiten zijn wel alleen per trap bereikbaar. De baden beschikken niet over een tillift. Let er op dat u uw eigen rolstoel dient mee te nemen.

Bekijk hieronder het overzicht met de wellnesscentra welke beperkt toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. We streven er naar de informatie zo volledig mogelijk te publiceren. Onderstaand informeren wij graag in welke mate u wel of niet gebruik kunt maken van een van de onderstaande wellnesscentra.

(10) Beperkt rolstoelvriendelijke sauna’s

Centre Du Lac (Zuid-Holland)

Binnen op de begane grond is alles toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Helaas is er een benedenverdieping met een sauna en een kruidenbioscoop die niet toegankelijk is voor iemand in de rolstoel. Buiten zijn 2 van de 3 sauna’s toegankelijk via trappen.

Fonteyn Thermen (Noord-Brabant)

Fonteyn Thermen is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk. Er zijn een aantal op en afstapjes. Er is een invalidentoilet aanwezig met beugels, brede deuren (150 bij 150 centimeter) en de deur draait naar buiten. Er is een aangepaste wastafel en douche voor rolstoelgebruikers. Er zijn geen rolstoelen te leen. Wel wordt er hulp aangeboden aan mensen in de rolstoel om gebruik te maken van faciliteiten.

Palestra (Gelderland)

Over het algemeen is Palestra redelijk te doen met de rolstoel. Er zijn een aantal obstakels. In de tuin bevindt zich een gedeelte met een drietal kota’s die slecht toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Verder heeft het buitenzwembad geen tillift.

Sauna De Leliehof (Friesland)

Er zijn een aantal drempels en het betreden van het zwembad is niet mogelijk. Als men zelf op de saunabanken kan komen zijn de meeste voorzieningen wel rolstoelvriendelijk.

Sauna Ommen (Overijssel)

Er is een lift aanwezig en het is voor rolstoelgasten mogelijk om vrijwel overal te komen en van de faciliteiten gebruik te kunnen maken. De ligweide en een sauna achter in de tuin zijn niet toegankelijk met de rolstoel gezien hier een trap aanwezig is. Het terras, het restaurant en de beauty afdeling zijn bereikbaar. Sauna Ommen is een kleinschalige sauna, waardoor het moeilijker wordt wanneer er meerdere rolstoelen aanwezig zijn.

Sauna Midwolda (Groningen)

De sauna is redelijk te doen met de rolstoel, echter is 1 rolstoel hier het maximum. Verder dient de persoon voor het sauna en toiletgebruik wel korte afstanden te kunnen afleggen.

SpaSense (Noord-Brabant)

SpaSense is beperkt rolstoelvriendelijk. Er kunnen wel stoelen worden geplaatst bij de douchepleinen. Een eigen rolstoel is ook toegestaan.

Echter is er geen tillift voor het zwembad. Bij het betreden van de sauna dient de rolstoel buiten te blijven. Er zijn een aantal sauna’s die voorzien zijn van een trap. Hier dient men dus zelf of onder begeleiding in staat te zijn de sauna te betreden.

Thermen La Mer (Flevoland)

Thermen La Mer is beperkt rolstoelvriendelijk. Een rolstoel is toegestaan mits iemand zelfstandig of onder begeleiding kan functioneren. De rolstoel dient buiten de sauna te verblijven. Thermen La Mer beschikt niet over invalidentoiletten.

Fontana Nieuweschans (Groningen)

Dit wellnesscentrum is beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een rolstoel te leen, er zijn mindervalide toiletten en u vindt er 2 mindervalide hotelkamers. Het Thermaalbad en het Balneobad (het zwembad buiten bij de sauna) hebben een stoellift. Hiermee komt u zonder trap in het water.
Fontana Resort Bad Nieuweschans heeft een aantal faciliteiten die rolstoelvriendelijk zijn. (zoals de parkeerplaats, kleedruimten, het restaurant, de brasserie, het thermaalbad, stoom badhuis, kelosauna, balneo(binnen)bad, enkele hotelkamers, grote delen van terrassen en park.)
Helaas zijn niet alle sauna’s rolstoelvriendelijk.

De Sauna van Egmond Haarlem (Noord-Holland)

De Sauna van Egmond Haarlem is beperkt rolstoelvriendelijk. Gelijkvloers zijn er een aantal faciliteiten toegankelijk: kleedkamer, douches, 2 saunacabines, toiletten (niet aangepast) restaurant, voetenbad, infrarood cabine, caldariumbanken en stilteruimte. Er is een douchestoel beschikbaar en het personeel staat u altijd te hulp.

Een aantal faciliteiten beschikken over een aantal treden. Faciliteiten die zich op een andere etage begeven zijn: de beautysalon, bioscoop en massageruimte, rustruimten. Er is geen lift.

Thermen Goirle (Noord-Brabant)

Thermen Goirle is beperkt rolstoelvriendelijk. Rolstoelgebruikers hebben toegang tot diverse saunacabines, maar hiervoor dient men wel een aantal stappen te kunnen zetten of met begeleiding (van het personeel). Stoombaden zijn niet mogelijk voor rolstoelgebruikers. Voor de zwembaden moet men een trappetje af kunnen lopen. Bij binnenkomst kan men vragen naar een stoel voor de douche. Een elektrische rolstoel kan worden opgeladen bij Thermen Goirle.

Hieronder treft u de sauna’s aan welke niet tot vrijwel niet toegankelijk zijn met de rolstoel. Uiteraard is het bij sommige wellnesscentra voor sommige mensen natuurlijk wel mogelijk die een aantal stappen kunnen zetten of onder begeleiding komen. Maar over het algemeen zijn deze wellnesscentra erg moeilijk begaanbaar voor rolstoelgebruikers en zijn er weinig tot geen aanpassingen om het wel begaanbaar te maken voor mensen in de rolstoel.

(16) Niet rolstoelvriendelijke sauna’s

De Woudfennen (Friesland)

De Woudfennen is niet rolstoelvriendelijk.

Descansa (Utrecht)

Deze sauna is niet rolstoelvriendelijk. Er zijn 2 verdiepingen met een trap, waardoor de sauna’s niet bereikt kunnen worden met een rolstoel.
Onze sauna is helaas niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Er zijn twee verdiepingen met een trap ertussen. Een lift is (technisch) niet plaatsbaar in het pand. Derhalve zou een rolstoelgebruiker de sauna’s niet kunnen gebruiken.

De Sauna van Diemen (Noord-Holland)

De Sauna van Diemen is niet rolstoelvriendelijk.

Orange Wellness Centre (Zuid-Holland)

Orange Wellness Centre is beperkt tot niet rolstoelvriendelijk. De saunapleinen bevinden zich op de eerste en tweede etage. Alleen de eerste etage is met een lift te bereiken. Het tweede saunaplein is alleen te bereiken als de gast uit de rolstoel kan komen om over een afstapje heen te gaan. Het dakterras en het zwembad zijn niet bereikbaar met de rolstoel.

Saré Thermen (Overijssel)

Niet rolstoelvriendelijk

Sauna Devarana (Noord-Brabant)

In verband met diverse hoogteverschillen, trappen en gladde vloeren is Sauna Devarana niet ingericht voor rolstoelgebruikers.

Sauna Ridderkerk (Zuid-Holland)

Sauna Ridderkerk bestaat sinds 1972 en is gevestigd in een flatgebouw. De uitbreiding is verlopen naar verschillende etages en bouwtechnisch is het niet mogelijk om Sauna Ridderkerk rolstoel toegankelijk te maken.

Sauna Heuvelrug (Utrecht)

Het wellnessresort is van een oude boerderij omgebouwd naar een sauna. Tijdens de bouw is er geen rekening gehouden met mindervaliden, waardoor het voor rolstoelgebruikers niet toegankelijk is.

Sauna de Veluwe (Gelderland)

Wegens diverse trappetjes en opstapjes in Sauna de Veluwe niet rolstoelvriendelijk.

Sauna Nijverdal (Overijssel)

Sauna Nijverdal is niet rolstoel toegankelijk.

SpaPuur (Noord-Brabant)

SpaPuur is beperkt tot slecht rolstoel toegankelijk. De behandelingen worden op de eerste etage gegeven en er is geen lift aanwezig in het pand. De infrarood sauna en de Himalaya zoutkristalcabine zijn ook op de eerste verdieping. Ook zijn de deuren van de meeste cabines te smal om met een rolstoel doorheen te komen.

Thermen Houten (Utrecht)

Thermen Houten is niet tot beperkt rolstoelvriendelijk. Alleen onder begeleiding kunt u gebruik maken van de faciliteiten. Begeleiding dient u zelf mee te nemen die u kan ondersteunen.

Top Alivio (Limburg)

Top Alivio in Horn is beperkt tot niet rolstoelvriendelijk. Er zijn drempels in het pand. Verder bevindt het solarium en de massageruimte zich op de eerste verdieping. Hier kan men alleen komen met de trap. Wel staat het personeel van Top Alivio zijn gasten graag ter hulp waar het kan!

Sauna Velp (Gelderland)

Sauna Velp is niet rolstoelvriendelijk. Sauna Velp is al 45 jaar een groot herenhuis met meerdere verdiepingen en meerdere trappen.

Spa Gouda (Zuid-Holland)

Spa Gouda begeeft zich in een monumentaal pand (het oude badhuis van Gouda). Hierdoor is het niet rolstoelvriendelijk.

Spa Zuiver Amsterdam (Noord-Holland)

Spa Zuiver Amsterdam is niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Er is wel een ligt naar de kleedkamers en beauty afdeling. Echter is de sauna door de vele op en- en afstapjes niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Ons tippen over de toegankelijkheid van een wellnesscentrum in Nederland? Stuur een mail met de informatie naar info@wellnesscentrumnederland.nl of laat een reactie achter onderaan deze pagina. Ook indien u een correctie wilt doorgeven dan horen wij het graag van u. Wij houden het overzicht graag zo actueel mogelijk.

———————

Voor de bovenstaande informatie is een bijbehorend persbericht geschreven. Dit persbericht is hieronder in pdf formaat te downloaden. Het staat ieder vrij om informatie uit het persbericht, gedeeltelijk of geheel, over te nemen voor eigen gebruik indien Wellnesscentrum Nederland wordt aangetoond als de oorspronkelijke auteur van het onderzoek.

PDF logo

Laat een Reactie achter

 1. Brenda

  Erg handig deze informatie. Ik ben al een paar keer geweest in fontana nieuweschans die is zoals jullie al zeggen perfect aangepast. Nu ik dit overzicht heb ga ik zeker nog een paar van de goed toegankelijke sauna’s bezoeken. Bedankt.

  1. Cindy Bedrijfseigenaar

   Hallo Brenda,

   Leuk dat je iets aan het overzicht hebt en veel plezier bij de sauna’s die je nog gaat bezoeken! We zijn benieuwd of jij de sauna’s die je nog wilt gaan bezoeken ook als gebruiksvriendelijk ervaart.

   Groeten,

   wellnesscentrumnederland.nl

 2. mattjeu

  Prima dat dit onderzoek is gedaan, erg informatief voor rolstoelgebruikers.
  Maarrr… laat dit niet een argument zijn om te klagen! Het rolstoelvriendelijk maken van een gelegenheid is vaak bijzonder duur, en kan leiden tot niet-rendabele resultaten door de grote investering voor een erg klein percentage bezoekers. Vooral als dit wordt afgedwongen.

  Er zijn landen waar de dwingende wetgeving rolstoelvriendelijke nieuwbouw in ALLE gelegenheden verplicht stelt, en dat heeft geleid tot een verschraling van het aanbod omdat het niet meer rendabel is. Daarnaast kunnen bestaande gelegenheden niet gerenoveerd worden omdat ze dan ook verplicht zijn om aan de nieuwe wetgeving te voldoen, en dat maakt de renovatie tot een factor 10 keer duurder!!

  Voorbeeld: in een klein zwembad een investering van 25.000 euro voor een lift-apparaat en toebehoren (training etc) en jaarlijkse controlekosten, terwijl dat apparaat 99,9 procent van de tijd niks staat te doen en lelijk in het zwembad in de weg staat.

  Trouwens, ik vind het belachelijk dat ski-pistes en ski-liften niet ook rolstoelvriendelijk zijn, waar houdt het op??

  1. petra

   Sindd wanneer zijn ski pistes en ski liften niet rolstoeltoegankelijk. Kennelijk heb je een beperkte kijk op de mogelijkheden. Ik ga volgende week lekker op wintersport handicap of niet ik ski met mijn monoski net zo makkelijk als een valide skiër en ja ik kan in alle liften sleeplift, stoeltjeslift, gondel.

 3. Miranda

  Omega spa en welness in
  Soesterberg zouden jullie ook kunnen bekijken. Goede liften in ieder geval aanwezig.

 4. Willemijn

  De Zwaluwhoeve beschikt over een gevaarlijke douchekruk. (zo’n goedkoop Peppie en Kokkie ding van de Lidl) Ze hebben wel de faciliteiten als een kleedhok en een ruime toilet maar de vriendelijkheid laat echt te wensen over. Zelfs als je reserveert en vermeldt dat je rolstoeler bent kan het zijn dat er géén locker is in de beneden kleedruimte. Dan heb je een kaartje gekocht èn betaald, gereserveerd, vermeld dat je rolstoeler bent en je hebt anderhalf uur in de auto gezeten en dan is er geen locker voor je. Dan zou je je geld terugkrijgen zou je denken…. nee dus! Slechte service!

  ThermenHoliday en Elysium hebben beiden een veilige douchestoel staan en je mag daar zelf een tillift meenemen. Het personeel is bijzonder behulpzaam.

  Ik heb ook goede ervaringen met Soesterberg, er is een kleedhok op de begane grond, personeel is behulpzaam, niet alle saunadeuren zijn breed genoeg maar dat is eigenlijk in elke sauna wel het geval.

 5. Cindy Otgaar

  Beste Wellness Centers Nederland,

  Wat fijn dat er eindelijk wat meer aandacht komt voor het gebruik van een rolstoel tijdens een saunabezoek. Omdat wij pas eind augustus nieuw open zijn gegaan zijn onze faciliteiten nog niet meegenomen in deze review. Bij de bouw van ons nieuwe pand hebben we uitgebreid stilgestaan bij het gebruik van een rolstoel tijdens het bezoek aan onze sauna’s.

  Omega Spa en Wellness is zeer goed rolstoel toegankelijk. Zo hebben wij diverse invalidenparkeerplaatsen vlakbij de ingang, speciale douches, ruime kleedruimtes en zijn alle faciliteiten bereikbaar omdat we alles gelijkvloers hebben of per lift bereikbaar.

  Bij ons kan je in twee afzonderlijke vleugels zowel met als zonder badkleding gebruik maken van de faciliteiten. Beide vleugels zijn zeer rolstoel vriendelijk. In onze Spa vleugel (sauna met badkleding) hebben we daarnaast een verwarmd therapiebad waarvan de bodem in hoogte verstelbaar is. Dit bad wordt ook gebruikt op bijvoorbeeld de woensdagochtenden tijdens Aqua Vitaal zwemmen, dat speciaal bedoeld is voor mensen met lichamelijke klachten onder leiding van een fysiotherapeut.

  Groet, Omega Spa en Wellness

  1. Cindy Bedrijfseigenaar

   Beste Cindy,

   Bedankt voor het doorgeven van jullie wellnesscentrum Omega Spa en Wellness en de bijbehorende uitgebreide informatie. We hebben de informatie toegevoegd aan de pagina.

 6. jacko

  @mattjeu
  Je hebt blijkbaar een hekel aan mensen die ook een normaal leven proberen te leiden
  Maar gelukkig voor jou komt de wetgeving voor het rolstoelvriendelijk bouwen er in Nederland heel snel
  En het is te hopen dat je geen eigen toko hebt wand in deze wetgeving wordt het ook mogelijk gemaakt om aangifte te doen wegens discriminatie van rolstoelgebruikers
  En als het tegen zit moet je zo ook nog ruimte maken voor de meegebrachte geleidenhond en/of assistentie honden deze krijgen ook onvoorwaardelijk toegang tot openbare gelegenheden
  Dus maak je borst maar nat

 7. Paula

  Ik ben blij met jullie onderzoek. Helaas hebben jullie bij Thermae Son geen rekening gehouden met de toegang. De toegangsdeur gaat niet vanzelf open en heeft een hoge drempel. Verder ben ik blij met deze sauna.
  Als er iemand in de buurt is, zou een oprijdplaat al een heel groot verschil maken. En wat kost zo’n ding nou?

 8. Esther

  Ik ben laatst bij het Sanadome Nijmegen geweest. Je kan bij de ingang afgezet worden, daarna moet je auto op de gewone algemene parkeerplaats gezet worden achter de slagboom. Daar zijn invalide parkeerplekken. Ik kan nog wel stukjes lopen maar maak buitenshuis gebruik van rolstoel. Als daggast kun je gebruik maken van een liftpas, die moet je aanvragen/ borg voor betalen bij de hotelbalie. Met deze pas kom je beneden aan bij het gesloten gedeelte om naar de thermen toe te gaan. Daar zit een grote invalide kleedruimte met een losse douche en aparte wc en kluisjes.

  Om bij de thermen te komen moet degene die bij de invalide persoon is even door de draaideur heen lopen om hulp te halen zodat de afgesloten deur open gemaakt kan worden.
  Ik mocht mijn rolstoel in de EHBO post neerzetten omdat de invalide kleedkamer voor de hotelgasten toegankelijk is en ze het niet vertrouwen om daar bijv. je rolstoel achter te laten. Bij het grote thermaalbad, het zoutwaterbad meen ik en bij het buitenbad is een tillift waar men mee het water in kan.
  De overige baden weet ik niet hoe men dit doet omdat daar geen lift hangt en ik die stukjes wel kan lopen. Met de personenlift in het badgedeelte kun je omhoog naar het restaurant.
  Na afloop kun je je dus douchen in het douche in de invalide kleedkamer waar ook een douchestoel aanwezig is.

  Al met al is het voor volledig invalide mensen dus matig voorzien kwa tilliften maar misschien hebben ze daar wel een oplossing voor maar dat weet ik dus niet.

 9. Bart

  Ik snap niet dat spasereen in Utrecht bij de rolstoelvriendelijke sauna’s staat. Alles is wel op de begane grond maar er zijn overal trappetjes en dus kom je nergens met de rolstoel.

  Bart

 10. Diederik Couwenberg

  Ben blij met deze informatie. Ga er nu zeker een bezoeken

 11. Diederik Couwenberg

  Ik lees hier dat je hulp moet roepen om door de draaideuren te kunnen als rolstoelgebruiker in het Sandadome in Nijmegen. Bij die betreffende draaideur hangt een telefoon waarmee je hulp kunt krijgen die de glazen deur naast de draaideuren open komt maken. Kom regelmatig bij het Sanadome

 12. Barbara Heetman

  Oh wat fijn dit overzicht! Ik kende alleen Sanadome waar ik met elektr rolstoel in kan en waar ik (met hulp van partner) in douchestoel Turks bad kan bezoeken en met liftjes de baden.
  In een Finse sauna met stoel zou ik graag willen! En dan onder de stortemmer/koude douche en dan in eigen stoel ergens rusten. Mischien wel buiten of juist in warme ontspanningsruimte

  Welke plekken hebben stoel te leen om (tijdelijk) sauna en stoombad in te gaan? En wellicht zo in warm zwembad te komen (of met liftje). Ik zie hier dit staan, daar dat, maar misschien is er een die alles heeft?

 13. Barbara Heetman

  Ik woon zelf in Amsterdam en hoopte na zo enthousiaste verhalen van vriendinnen over Spa Zuiver, dat zoiets nieuws/groots ook toegankelijk zou zijn. Ik schreef een mail met de vraag en kreeg antwoord dat IEDEREEN VAN HARTE WELKOM is. Ik zou met rolstoel nergens in kunnen. Maar IEDEREEN DUS ECHT VAN HARTE WELKOM.

Reacties zijn gesloten.